Kvalita betónovej dlažby je v dnešnej dobe vysoká a vydrží aj hrubšie zachádzanie či vysokú frekvenciu prejazdov. Vo výsledku tak nezáleží len na výbere betónovej dlažby, ale aj na úprave jej podložia.
Mnoho ľudí často zabúda, že správna úprava podložia je veľakrát dôležitejšia než výber samotnej dlažby. Správne upravené podložie predĺži životnosť dlažby a zabráni niektorým nechceným efektom, akými môžu byť napríklad: zvlnenie povrchu, prepad jednotlivých kameňov či ich popraskanie. Okrem veľkého úsilia pri výbere samotnej betónovej dlažby sa oplatí venovať úsilie aj úprave podložia. Ako teda správne postupovať?

VÝHODY SPRÁVNEHO ULOŽENIA BETÓNOVEJ DLAŽBY
Samotný proces ukladania dlažby je veľmi jednoduchý a nenákladný. Dlažba sa musí ukladať na dobre zhutnené podložie, ale je ju možné ukladať na sucho a vďaka tomu je uloženie takejto dlažby dostupné a naviac rýchle.

Najmä pri novostavbách či terénnych úpravách v záhrade oceníte možnosť rýchlej výmeny jednotlivých kusov dlažby. Vonkajšie plochy sa často spevňujú až po dokončení záverečných úprav a podložie tak sadá aj niekoľko rokov po zhutnení a to aj pri precíznom spracovaní. V prípade vzniku nerovnosti či narušenia časti plochy je tak oprava veľmi jednoduchá. Pri menšom rozsahu umožňuje betónová dlažba jednoduchú výmenu jedného či niekoľkých kusov kameňov. Pri vzniku väčších nerovností je možné dlažbu rozobrať, podložie opätovne zhutniť a dlažbu uložiť na pôvodné miesto. Vďaka tomu vás nečaká nákladná rekonštrukcia, ktorá by vás čakala pri iných povrchových úpravách.

Máte problém so zadržiavaním vody na spevnených plochách? Pri správnom prevedení drenáže umožňuje vydláždený povrch rýchli vsak dažďovej vody a nedochádza tak ku vzniku kaluží a vlhkých miest. Miesta, kde eventuálne hrozí hromadenie vody je možné doplniť o mikroštrbinové žľaby, ktoré odvedú vodu do vsaku. Voda dlažbe a betónovým produktom od CS-BETON neškodí. Pokiaľ však na dlažbe dlhodobo stojí voda, pomáha tak vzniku machu a húb, čo dlažbu síce nezničí, ale kazí tým celkový dojem.

POSTUP ÚPRAVY PODLOŽIA PRED UKLADANÍM DLAŽBY
Samotný postup kombinuje niekoľko krokov, ktoré zabezpečia dokonalo zhutnené podložie pred ukladaním betónovej, či zámkovej dlažby.

ÚPRAVA ZEMINY
Úprava základnej vrstvy, teda zeminy je úplným základom spevnených plôch. Jedná sa o prvú vrstvu, ktorej úprava by mala rešpektovať projektovú dokumentáciu, materiál podložia a účel spevnenej plochy. Podľa tejto charakteristiky je nutné zeminu dostatočne zhutniť a minimalizovať tak riziko pohybu najspodnejšej vrstvy spevnenej plochy.

PODKLADNÁ VRSTVA A PRÍPRAVA PODLOŽIA
Pre konštrukcie týchto vrstiev je možné použiť drvené kamenivo rôznych frakcií podľa účelu použitia plochy. Príprava tejto vrstvy je ovplyvnená zeminou, teda základom celej spevnenej plochy a predpokladaným zaťažením. Rozdiel je v úprave podložia pre pochôdzne a prejazdové plochy. Tu je nutné si pamätať, že každá vrstva podložia musí byť zhutnená zvlášť. Z pravidla by jedna vrstva nemala presiahnuť 100-150 mm. Po týchto častiach by teda mala byť celá plocha hutnená vibračnou doskou. Záverečné hutnenie betónovej dlažby je rovnako veľmi žiadúce. Len v niektorých prípadoch sa hutnenie neodporúča. A to v takých prípadoch keď je dlažba veľmi štíhla a dlhá. Takáto dlažba by mohla vplyvom zaťaženia vibračného prístroja prasknúť. Sú to napríklad: CSB – LEGANTO vo výške 50mm a dlažba CSB – VALENCIA s výškou 60mm

UKLADANIE BETÓNOVEJ DLAŽBY
Dlažbu je možné ukladať buď ručne, alebo strojovo. Ručné ukladanie využijete predovšetkým pre dlažbu so skladbou viacerých kameňov alebo pre farebné prevedenia COLORMIX a NATURCOLOR, kedy je nutné ukladať kamene naprieč vrstvami a paletami, aby nevznikla nepravidelne sfarbená plocha (napríklad CSB – VIA TECH). Strojová pokládka sa využíva najmä pre zámkové dlažby, ktoré dodávame v skladbe na palete a sú určené pre veľké plochy, napríklad parkoviská a chodníky.

Pred záverečným hutnením plochy stačí dlažbu zasypať kremičitým pieskom frakcie 0-2 mm. Zasypanie pieskom odporúčame po čase zopakovať.