Prišla jeseň a s tým aj čas pripraviť svoju záhradu na zimu tak, aby nám robila radosť aj v budúcom roku. Jednou zo žiadúcich príprav na zimu okrem iných, je čistenie a ošetrenie betónovej dlažby a iných spevnených plôch.



Dlažbu je potreba zbaviť pevných nečistôt ako je popadané lístie, ale rovnako aj jemných častíc, ako je prach zo vzdušného znečistenia. Ten nie je na prvý pohľad vidno, a spôsobí to, že dlažba akoby stráca pôvodnú farbu.
Popadané lístie nepodceňujte a rozhodne ho nenechávajte ležať cez zimu na dlažbe bez impregnácie, či ochrany CLEAN PROTECT. Hnedý pigment Melanín, ktorý listy obsahujú by sa pod ležiacim snehom z listov vylúhoval a zanechal na dlažbe nepekné, ťažko odstrániteľné škvrny.



Čo nie je vhodné pre dlažbu, skvele poslúži vašim rastlinám ako ochrana pred premrznutím. A rovnako v trávniku poslúži ako prírodné hnojivo, stačí len zmulčovať kosačkou na trávu a nechať v trávniku.



Jesenné a zimné obdobie bohužiaľ so sebou nesie aj väčšiu záťaž pre pochôdzne plochy. Preto je vhodné ju na túto záťaž pripraviť. Dlažbu teda zbavíme pevných nečistôt. Pokiaľ máme dlažbu s dlhodobou ochranou CLEAN PROTECT PLUS, stačí ju potom len umyť tlakovou vodou.
Dlažbu, ktorá v sebe nemá túto dlhodobú ochranu, odporúčame ošetriť impregnáciou na betón.
Postupujeme rovnako. Odstránime pevné nečistoty, dôkladne umyjeme tlakovou vodou. Dlažbu pre vlastnú kontrolu necháme vyschnúť. Pokiaľ prvé čistenie bolo úspešné, môžeme prejsť k impregnácií plochy
.



Budeme potrebovať len vybranú impregnáciu a valček na nanášanie. Rovnako je možné použiť rozprašovač, alebo štetec. Dlažba musí byť suchá a čistá.
Prípravkou pre impregnáciu betónovej dlažby je celá rada a nie je ťažké si vybrať. Impregnácia dodá dlažbe akýsi hydrofóbny filter, ktorý povrch dlažby uzavrie a ten potom neprijíma žiadne tekuté látky a nečistoty tak nepreniknú do štruktúry materiálu. Niektoré impregnácie po sebe nezanechávajú žiadnu stopu a dlažba nijak nemení vzhľad, niektoré naopak vytvoria tzv. „mokrý vzhľad“, ktorý môže byť pre niekoho žiadúci, obzvlášť pokiaľ si prajete zvýrazniť farbu celej plochy.
Presný postup pre riedenie a aplikáciu je uvedený na výrobku. Trvanlivosť takejto ochrany býva obvykle 24 mesiacov, pri niektorých dokonca až 48 mesiacov. Veľmi dôležité je pri aplikácií dodržať podmienku pre rozpätie vonkajších teplôt. Nedodržanie tejto podmienky by mohlo znemožniť funkciu aplikovanej ochrany.