Betónové výrobky vynikajú najmä pevnosťou a odolnosťou proti poveternostným vplyvom a chemickým rozmrazovacím látkam. Ich malou nevýhodou je skutočnosť že je to materiál ktorý prirodzene zreje ešte dlho po jeho vyrobení, čo môže mať za následok vznik vápenno-cementových škvŕn.



Vznik a zrenie betónu je pomerne zložitou chemickou reakciou ktorú ovplyvňuje celá rada faktorov -teplota, vlhkosť, aktuálne zloženie cementu, kameniva, piesku atď. Jedná sa o prírodné materiály, tieto materiály medzi sebou po zmiešaní neustále reagujú, inými slovami chemické zloženie betónovej zmesi sa časom mení.
Občas sa tak na povrchu betónu či betónových výrobkov začnú vytvárať biele mapky, ktoré tvorí vápenná emulzia ktorú nazývame výkvet.





Výkvet na betónových výrobkoch je z prevažnej časti tvorený uhličitanom vápenatým, ktorý vzniká premenou hydroxidu vápenatého a ten je jedným z produktov hydratácie cementu a za určitých okolností môže byť rozpustený v kvapaline v póroch materiálu a následne transportovaný na povrch betónu. Tu sa pôsobením CO2 premení na CaCO3. Tento jav vzniká najčastejšie v dobe vysokej vlhkosti, napríklad pri topení snehu na jar, alebo trvalejších zrážkach.
Tieto biele šmuhy neovplyvňujú  vlastnosti výrobkov a často zmiznú samy od seba po čase, pôsobením kyslých dažďov.
Toľko k faktom. Pravda je, že tento jav nie je lichotivý oku, ale nie je dôvod prepadať panike. Má to svoje riešenie. Pokiaľ vás teda prítomnosť výkvetu na dlažbe trápi po estetickej stránke, môžete na rýchle odstránenie použiť napríklad Lithofin KUKU, ktorým usadeniny na dlažbe alebo múre vyčistíte.

Správne použitie
Pred zahájením čistenia celej plochy vyskúšajte prostriedok na skúšobnej ploche, aby ste vedeli, ako výrobok reaguje a ako je roztok účinný. Výrobok používajte pri riedení 1:10 s čistou vodou. Plochu pred aplikáciou namočte, a to preto aby betón čistiaci prípravok ihneď nenasiakol. Čistenie nevykonávajte vo vysokých teplotách na priamom slnku, žiaduca chemická reakcia nemusí prebehnúť správne.




V prípade čistenia dlažby prípravok nanášajte na celú plochu. Prípravok očistí z dlažby všetok zašliapaný prach a nečistoty a preto aj farba čistenej plochy bude výraznejšia a živšia. Preto neodporúčame dlažbu čistiť len lokálne.
Po navlhčení povrchu môžeme aplikovať čistiaci prostriedok napríklad záhradným rozprašovačom. Ihneď vidíme reakciu. Prostriedok necháme pôsobiť podľa návodu.




V niektorých prípadoch môže výkvet byť masívnejší a tvoriť vrstvu, ktorú je vhodné po aplikácií prípravku mechanicky narušiť, napríklad kefou, nechať ešte chvíľu pôsobiť a potom dôkladne opláchnuť, najlepšie tlakovou vodou. Toto sa objavuje najmä na betónových obrubníkoch.






Pri neuspokojivom výsledku je možné postup opakovať. Výsledok ale zhodnoťte po niekoľkých dňoch. Na niektorých miestach sa môže výkvet objaviť opakovane. Neodporúčame zvyšovať odporúčanú koncentráciu 1:10, aj keď výrobca chémie to dovoľuje. Pre farebné betóny to nie je vhodné, pretože prípravok má abrazívne účinky, narušuje drobné čiastočky na povrchu, ako sú usadeniny a podobne. Pri silnej koncentrácií prípravok môže začať uvoľňovať aj čiastočky farebného pigmentu v nášľapnej vrstve a dlažba môže meniť svoj vzhľad. Nemusíte sa báť že farbu zmyjete úplne. Nášľapná vrstva je vo výrobe prefarbovaná celá. V rámci dlhoročnej praxe v odvetví betónových výrobkov vás môžeme uistiť, že produktom KUKU pri jeho správnom použití nijak vaším betónovým záhradným prvkom neublížite.
Presný návod na použitie je súčasťou výrobku, ktorý si vždy dôkladne preštudujte. Informácie o zložení a odporúčanom riedení môžu časom podliehať zmene podľa uváženia výrobcu.
Základné balenie s objemom 1L možno použiť na cca 30 – 50m2 plochy.