Vonkajšia betónová dlažba je veľmi odolná. Pokiaľ však plánujete dlažbu použiť pre vjazd, garážové státie či frekventovanejšiu plochu, prečítajte si nasledujúce odporúčania, ktoré vám pomôžu vybrať betónovú dlažbu.

Riešenie prejazdných plôch môžeme zjednodušiť do troch kategórií:
  1. Občasný prejazd vozidiel do 3,5 tony,
  2. Frekventovaný prejazd vozidiel do 3,5 tony,
  3. Pohyb vozidiel nad 3,5 tony
Predtým, ako vám zodpovieme, akú dlažbu vybrať pre prejazdové plochy, je nutné sa zamerať na úpravu podložia. Aby bola dlažba schopná prejazd dlhodobo znášať a nedochádzalo k deformácií plochy, je nutné dodržať odporúčanie správnej úpravy podložia pred uložením dlažby.

Pokiaľ berieme otázku správneho podložia za splnenú, výber samotnej dlažby je veľmi jednoduchý.

Pokiaľ plánujete občasný prejazd, ako je napríklad vjazd do garáže, či garážové státie, vyberajte dlažbu s výškou minimálne 60mm. Dlažba tejto výšky je odolná voči vertikálnym silám a nedôjde k poškodeniu dlažby.

Pokiaľ plánujete stavbu plochy s častým prejazdom, ako môžu byť napríklad komunikácie, či príjazdová cesta, zamerajte sa na dlažby s výškou aspoň 80mm. Dlažba musí často znášať pôsobenie síl pri prejazde a výberom tejto výšky zamedzíte deformácií, či praskaniu dlažby.

Poslednou skupinou sú plochy pre prejazd nad 3,5 tony. Tlak, ktorý musí dlažba znášať je veľmi vysoký a z tohto dôvodu je nutné vyberať dlažbu s výškou kameňa 100 a viac milimetrov. Tieto typy dlažieb sú tiež známe ako zámkové dlažby.

VYBAVENIE NEXUS
Pri niektorých typoch sa môžete stretnúť s označením NEXUS. Toto vybavenie inteligentných zámkov slúži k vytvoreniu silného spojenia pri ukladaní dlažby, ktoré zabránia nechceným pohybom jednotlivých kameňov a naviac vytvorí ideálne dilatačné špáry.



betónová dlažba CS-BETON

betónová dlažba CS-BETON